Sandra Beers (39) woont samen met haar vriend en hun twee zoons. Haar jongste zoon zit nog in de luiers. Wasbare luiers. “Ik zie het als een sport om minder afval te produceren”, stelt Sandra. “Met wasbare luiers is daarin grote winst te behalen.”
Voor Sandra is de grote afvalberg een doorn in het oog; daarom probeert zij deze waar mogelijk te minimaliseren. De wasbare luiers helpen daarbij. “Vlak voordat ik in verwachting raakte, las ik over wasbare luiers. Dat verhaal sprak mij enorm aan. Er is een consulent bij ons thuis geweest om ons hierover te informeren. Onze kinderen hebben altijd wasbare luiers gedragen en onze jongste draagt ze nog.”
Wasbare luiers zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. Sandra maakt gebruik van de tweedelige. “Dat systeem bestaat uit een absorberende basisluier en een waterdicht overbroekje”, licht zij toe. “Je trekt de luiers gewoon als zoals je ook bij een wegwerpluier zou doen. Er gaat nog wel een los inlegvel tussen; dat voorkomt dat de ontlasting in de wasmachine terechtkomt. Dat is het enige wat je nog weg moet gooien. Zowel de basisluier als het overbroekje gaan vervolgens in een wasnet en daarna in een grote luieremmer. Je laat ze eerst voorspoelen in de wasmachine en aansluitend draai je een was. Na het drogen kun je ze opnieuw gebruiken. Keer op keer.’’
Voor wie ook wil overstappen op wasbare luiers, heeft Sandra een tip. “Het grootste deel van onze wasbare luiers kochten we tweedehands’’, zegt zij. “Daar is een enorme markt in. Als je daarin verdiept gaat een wereld voor je open. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in fantastische printjes; veel leuker dan wegwerpluiers!”
Sandra wil niet meer anders. “Met deze keuze besparen we een enorme berg afval. Bovendien voelt dit veel natuurlijker; wie een wegwerpluier kritisch bekijkt, ontdekt van binnen allerlei kleine kunststof balletjes die bedoeld zijn om het vocht te absorberen. Dat werkt zó goed dat ze ook vocht onttrekken aan het babyhuidje. Dat wil je toch niet om de billen van je kind?”
Sandra heeft zelfs geen wegwerpluiers meer in huis. “Ook als we onderweg zijn neem ik gewoon een stapel wasbare luiers mee. Dat vormt echt geen enkel probleem. Ook mijn familie en vrienden kennen mij en weten dat ik deze keuzes belangrijk vind. Mijn motivatie is om de afvalstapel kleiner te maken. Dat kan echt en daar kunnen we allemaal aan bijdragen! Afvalscheiding is leuk, maar verminderen is nog veel beter!”
Gemeente De Ronde Venen stimuleert inwoners zo goed mogelijk hun afval te scheiden en nodigt hen uit kosteloos hun grote grijze container om te wisselen voor een kleine. Sandra kan niet wachten. “Kom maar op met die kleine bak”, zegt zij. “Dat past voor ons makkelijk; zelfs met twee kleine kinderen waarvan er dus nog één in de luiers zit…”