Voor Kees van Vliet uit Vinkeveen is afvalscheiding een sport. En die sport levert geld op. Niet alleen voor hemzelf, maar ook voor de Morgenster, de Protestantse kerk waar hij lid van is. Alle tl-armaturen uit het Ontmoetingscentrum van deze kerk werden vervangen voor ledpanelen. Deze armaturen heeft Kees volledig gedemonteerd en ijzer, aluminium en koper apart ingeleverd. “En dat heeft leuk geld opgeleverd.”
Kees maakte kennis met de vergoeding voor oud ijzer toen hij een aantal jaar geleden een dag mee ging naar het werk van zijn broer. “Hij moest een aantal kantoorpanden renoveren en kon wel wat hulp gebruiken”, vertelt Kees. “Uit deze panden kwam een grote hoeveelheid ijzerhoudend afval. In plaats van alles in een grote container te gooien, besloten we het afval vooraf te scheiden. Het was een enorme klus, maar daarmee hebben we de kosten voor het ophalen van het overige afval flink beperkt. Zo ontdekte ik dat oud ijzer een waarde heeft en dat er partijen zijn die ijzer inzamelen en daar een vergoeding tegenover stellen.”
Voor afvalverwerkers wordt het pas interessant als het om grotere hoeveelheden afval gaat. “Voor 500 gram afval is het voor hen de moeite niet, maar als je grotere hoeveelheden aanbiedt staan ze daar zeker voor open”, stelt Kees. “Hoe beter je de stromen vooraf scheidt, hoe hoger de vergoeding is. Je kunt dus het beste vooraf al aluminium, ijzer, koper en messing uit elkaar halen en dat gescheiden aanbieden. Dat levert meer op.”
In het Ontmoetingscentrum van de Morgenster werden de tl-lampen vervangen voor led panelen. “De armaturen van de oude buizen bleven over en moesten worden afgevoerd’’, licht Kees toe. “Van de werkzaamheden bij mijn broer wist ik nog dat dat afval geld op kan leveren. Daarom hebben we delen van elkaar gescheiden; dat wil zeggen ijzer, aluminium en koper apart. Dat is een flinke klus, maar leuk om te doen. Het levert plezier op, en geld! We hebben er een mooi bedrag mee opgehaald.”
Voor wie ook een klein zakcentje wil verdienen met het scheiden van oud ijzer, heeft Kees een tip. “Kijk op je erf of in de schuur, daar staat ongetwijfeld nog wel iets dat weg kan”, zegt hij. “Denk aan oud gereedschap of een oude fiets… Verbouwingen lenen zich hier overigens ook goed voor. Denk aan allerlei kabeltjes, waar koperen kernen in zitten of misschien sloop je ergens een oude messing badkamerkraan uit; dat is echt wel geld waard…’’
Voor wie zelf te weinig afval heeft om in te leveren, heeft Kees ook een tip. “Wellicht kun je een actie starten samen met de buren’’, zegt hij. “Dan is de kans groter dat het lukt om met elkaar een auto of aanhangertje vol te krijgen en deze vervolgens aan te bieden bij een afvalverwerker. Soms moet je gewoon eens extra kijken naar hetgeen je weggooit; misschien is het nog wat waard!”