Afval ambassadeur Gitte Bennink

28 apr 2024

Gitte Bennink dichtbij

Gitte Bennink woont samen met haar man en 2 katten alweer 26 jaar met heel veel plezier in Vinkeveen waarvan 24 jaar aan de Bloemhaven. Ze werkt als R&D Executive Assistent bij het internationale hoofkantoor van AkzoNobel aan de Zuidas in Amsterdam. Daarnaast is ze in haar werk ook actief op het gebied van duurzame inzetbaarheid.

In haar vrije tijd maakt ze kunst (schilderijen en beelden) en wandelt, skiet, supt en rent ze graag in de natuur, ze houdt van koken en leest dagelijks in het Spaans. Sinds 2018 is ze ook actief met zwerfafval opruimen.

Gitte: “Ik zie helaas overal zwerfafval tijdens mijn buitenactiviteiten en ik hoop met kleine acties vooral de jongere generatie te motiveren om beter om te gaan met de natuur. Ik ga zelf op pad met de prikker als ik vuil zie en ik meld grote hoeveelheden zwerfafval bij de gemeente. Tevens organiseer ik jaarlijks een Opschoondag in onze straat.

Het meeste afval vind ik bij parkeerplekken, bushokjes, winkels, scholen, horeca en sportvelden. Maar ook in de polder naast wegen in de bermen; denk aan blikjes (met statiegeld!) die uit de auto worden gegooid. Op bepaalde snelwegen zie je in scherpe bochten op de verbindingsweg vaak gigantisch veel afval, ik vind dat onbegrijpelijk. Misschien helpt een camera en grote ‘niet doen’ of verbodsborden op deze plekken? Het opruimen kost de maatschappij veel geld wat veel beter ergens anders aan besteed zou kunnen worden.

Tijdens een van mijn SUP tochtjes vond ik een grote hoeveelheid medicijn strips. Ik dacht dat het drugs of pillen waren maar het bleken heel veel wegwerp-contactlenzen.

Opruimen valt op. Mensen zijn altijd enthousiast als ze me zien: hun reactie is: goed bezig!

Mede ambassadeur Linda Roeleveld zie ik regelmatig met haar afvalgrijper, maar zij is dan ook dagelijks actief en zorgt dat het rond ons winkelcentrum Zuiderwaard altijd zwerfvuilvrij is. Jammer dat het dagelijks nodig is…

Ik denk dat we via scholen, bedrijven en clubs nog actiever kunnen worden om het zwerfafval aan te pakken. Door bijvoorbeeld leuke lessen en vuilprik acties in alle groepen op school te organiseren. Aanvullend zouden grote affiches kunnen helpen met zwerfafval foto’s en slogans als: ‘doe dit niet!’ Wil je blijven zwemmen in de plassen en genieten van het groen en de dieren in en rond de plassen; gooi er dan niets in!

Deze website gebruikt analytische cookies om het gebruiksgemak te vergroten.

Prima