Chantal Bekker maakt zoveel mogelijk duurzame keuzes

22 jun 2023

Chantal Bekker - DRV aan de bak

Chantal Bekker uit Abcoude is klimaatburgemeester van gemeente De Ronde Venen en vervult daarmee een voorbeeldfunctie op het gebied van duurzaamheid, vermindering van CO2-uitstoot en afvalscheiding. Wat doet zij om haar steentje bij te dragen? Wat gaat goed? Maar ook, wat is lastig? En, wat vindt zij van de actie van de gemeente om kleinere containers voor het restafval te stimuleren?

Chantal Bekker woont samen met haar vriend en dochtertje in een gasloze nieuwbouwwoning in Land van Winkel in Abcoude. Ze werkt als zelfstandig fotograaf en grafisch ontwerper voor duurzame merken en initiatieven. In haar vrije tijd zet hij zich in voor Energieke Rondeveners, een platform dat allerlei duurzame initiatieven bij inwoners onder de aandacht brengt. 

In alles wat ze doet, probeert Chantal dus zoveel mogelijk duurzame keuzes te maken. “Ik eet geen vlees, vlieg niet en laat de auto waar mogelijk staan”, licht zij toe. “Daarnaast ben ik mij bewust van het afval dat we produceren. Dat probeer ik enerzijds te minimaliseren en anderzijds zo goed mogelijk te scheiden.” Om haar woorden kracht bij te zetten laat Chantal haar design prullenbak zien; onder het deksel prijken drie verschillende bakken waarin zij respectievelijk gft, plastic en restafval van elkaar kan scheiden. “Uiteraard houden wij ook papier, lege glazen flessen en potten en batterijen apart.” 

Omdat Chantal goed is ingelezen over de CO2-footprint die haar keuzes op de wereld achterlaten, weet zij dat verpakkingen van aluminium en blik de grootste impact hebben. “Waar mogelijk kies ik dan ook voor andersoortige verpakkingen of het liefst verpakkingsvrij”, zegt zij. “Bij de traiteur in het dorp gaat dat heel goed; als ik daar naartoe ga, neem ik gewoon mijn eigen bakjes mee. Al moet je dat vooraf natuurlijk wel plannen. Producten die per stuk verpakt zijn, koop ik per definitie al niet. Daar word ik echt chagrijnig van.” 

Chantal spreekt ook de leveranciers van deze verpakkingen hier op aan. “Zo heb ik eens aan de klantenservice van een merk ‘duurzame thee’ gevraagd hoe het kan dat zij hun thee in plastic verpakken”, zegt zij. “Dat valt naar mijn mening niet te rijmen. Ook met Unox heb ik regelmatig contact; hoe kan het dat hun soepzakken nog altijd niet te scheiden zijn? Leveranciers hebben ook echt grote stappen te zetten als we hier in willen reduceren…” 

Financiële prikkel 

Toch is de klimaatburgemeester van mening dat we allemaal een steentje kunnen bijdragen. Ook thuis. “Het gedrag van consumenten verandert het snelst als zij daar een financiële prikkel voor krijgen’’, stelt Chantal. “Dat geldt voor mij net zo. Daarom vind ik het een goede stap dat de gemeente inzet op het stimuleren van afvalscheiding en het aanbieden van kleinere containers voor het restafval. Wie zo’n kleinere container gaat gebruiken, ervaart daar gelijk voordeel van. Dat stimuleert! Kom maar door met die kleine bak, voor ons gezin is hij groot genoeg!” 

Deze website gebruikt analytische cookies om het gebruiksgemak te vergroten.

Prima