Gemeente start campagne om afval nog beter te scheiden

25 apr 2023

Maarten van der Greft

Vanaf 1 januari 2024 betaalt iedereen in De Ronde Venen afvalstofheffing op basis van een kleine of grote restafvalcontainer. Op deze manier beloont de gemeente inwoners als ze afval goed scheiden en zo min mogelijk restafval aanbieden. Daarnaast leegt de gemeente ook alleen nog maar gechipte containers. Dit maakt het afvalbeleid eenvoudiger en eerlijker voor alle inwoners van De Ronde Venen. Om inwoners hierover te informeren start de gemeente vanaf 1 mei 2023 een campagne over het beter scheiden van afval.

Ook moedigt de gemeente mensen aan om hun grote restafvalcontainer om te wisselen voor een kleinere minicontainer. Met als grote voordeel dat mensen minder betalen voor een kleinere container.

,,Qua afval scheiden zijn we al op de goede weg”, zegt verantwoordelijk wethouder Van der Greft. ,,Als gemeente willen we een eenvoudig en eerlijk afvalbeleid dat werkt voor onze inwoners. Goed scheiden is daarbij erg belangrijk en inwoners kunnen dit zelf het best. Straks belonen we onze inwoners in hun portemonnee als ze een kleine bak nemen. Het is mooi als ze daardoor ook beter hun afval gaan scheiden. We zien dat machines wel steeds beter worden in het scheiden van afval. Ook wel ‘nascheiden’ genoemd. We volgen deze ontwikkelingen als gemeente actief. Als alle soorten afval bij nascheiding uit elkaar worden gehaald, onderzoeken we een overstap.’’

Vanaf 1 januari 2024 betalen inwoners van De Ronde Venen afvalstoffenheffing op basis van de grote van hun restafvalcontainer. Inwoners krijgen de keuze uit een kleine (140 liter) of grote (240 liter) container voor het restafval. Voor het gebruik van een kleine container betalen inwoners minder dan voor een grote container. De afvalstoffenheffing wordt dan niet meer geheven op basis van een één- of meerpersoonshuishouden, maar of men een kleine of grote restafvalcontainer heeft. Het verschil tussen een kleine of grote restafvalcontainer is €100,-.

Deze website gebruikt analytische cookies om het gebruiksgemak te vergroten.

Prima