Jan Geijtenbeek is groot voorstander van afval scheiden

17 jul 2023

Jan Geijtenbeek is groot voorstander van afval scheiden

Jan Geijtenbeek woont samen met zijn vrouw. In hun tweepersoons huishouden blijft nauwelijks restafval over omdat zij hun afval heel goed scheiden. “Wij hebben nu nog een grote grijze container, maar die zit nooit halfvol”, zegt hij. “Kom maar door met die kleine bak, dan gaan we ook minder betalen. Alle beetjes helpen.” 

 Wat opvalt als Jan naar zijn afval kijkt, is dat het voornamelijk verpakkingsmateriaal is. “De stroom met plastic afval is bij ons het grootst”, vertelt het raadslid van de Seniorenpartij. “Eén zak per ophaalbeurt is voor ons bij lange na niet voldoende… Daar schrik ik wel van; alles is in plastic verpakt.” 

Op de tweede plaats komt het oud papier. “Onze oud papierbak zit eigenlijk altijd vol”, vertelt de man die altijd werkzaam was als projectleider bij de gemeente Nieuwkoop. “Dat papieren afval bestaat uit reclamefolders, kranten en ook allerhande verpakkingsmateriaal als doosjes en papieren zakjes. Het is goed dat dit afval door de vrijwilligers van verschillende verenigingen wordt opgehaald zodat het een leuk zakcentje voor hen oplevert. Zo brengt afval ook iets goeds.” 

Voor wat betreft het gft-afval heeft Jan al een kleine bak. “Dat bevalt prima en is altijd voldoende”, zegt hij. Hij is zich erg bewust van wat daar in gaat. “Hoewel de meningen erover verdeeld zijn, houd ik alles wat niet-composteerbaar is apart. Dat betekent dat ik schillen van bijvoorbeeld sinaasappels of mandarijnen bij het restafval doe. Wij kopen erg op maat dus het gebeurt niet vaak dat wij eten overhouden, maar mochten toch een paar gekookte aardappels over zijn, gooi ik die in de tuin voor de vogels. Zij zijn er dol op. Die kliekjes gaan bij ons dus niet bij het gft-afval.” 

Oude medicijnen 

Wat Jan naast oud papier, gft, PMD en restafval nog meer apart houdt, zijn oude medicijnen. “Medicijnen en capsules die over de datum zijn of die we niet meer nodig hebben, breng ik altijd terug naar de apotheek”, zegt hij. “Daar kunnen ze ze goed scheiden en komen deze stoffen niet in het milieu.” 

De kleinste stroom afval in het huishouden van Jan, is het restafval. “Wie goed scheidt, kan gemakkelijk af met een kleinere bak voor het restafval”, zegt hij. “Voor ons zou het in ieder geval meer dan genoeg zijn en ik hoop dat vele inwoners hier ook zo in staan. Wie kleinere bak neemt, gaat minder betalen. Die financiële prikkel is aantrekkelijk. Alle kleine beetjes helpen.”  

Deze website gebruikt analytische cookies om het gebruiksgemak te vergroten.

Prima