“Kleinere container wordt stimulans om afval nóg beter te scheiden”

31 jul 2023

Joanne Freeve D66

Joanne Freeve, raadslid voor D66, woont samen met haar man en twee zoons in Wilnis. Ze vindt afvalscheiding belangrijk, maar kiest ook regelmatig voor praktisch. Met de komst van de kleinere afvalbak wil zij daar verandering in brengen. “Dan móeten we wel beter scheiden.”

Het grootste deel van het afval van Joanne bestaat uit tuinafval. “Dat tuinafval probeer ik zoveel mogelijk te scheiden van ons afval van groenten en fruit. Ik oefen namelijk met de composthoop; daar kun je niet zomaar alles in gooien. Kliekjes van maaltijden gaan in gft-container, restjes en schillen van ongekookte groenten op de composthoop. Daar hoop ik de komende tijd nog veel meer in te leren en zodoende zelf compost voor de tuin te genereren.” 

Papierafval komt op de tweede plaats. “Wij maken gebruik van Maaltijdboxen. Die boxen worden geleverd in grote kartonnen dozen. Dat komt allemaal in ons papierafval. Om dit goed te scheiden hebben we al een tweede papierbak besteld.” 

De maaltijdboxen bevatten de ingrediënten die zoveel mogelijk zijn afgepast op de maaltijden. Toch houdt Johanna in de praktijk soms nog wat restjes over. “Ik zie het als een uitdaging om met bijvoorbeeld de overgebleven tomaten toch nog iets te maken”, zegt zij. “Soms maak ik soep van de restjes, een andere keer een salade. Toch zou ik daar nog kunnen verbeteren; ik merk dat ik nog regelmatig iets weg moet gooien. Dat vind ik zonde.” 

Joanne ziet de komst van de kleinere container voor het restafval als een uitdaging. “Ik vind het soms een lastige afweging: kies ik voor praktisch en snelheid of kies ik voor zorgvuldig scheiden?” Om haar afweging te illustreren, deelt ze een voorbeeld. “Laatst was de rand van onze trampoline kapot. Van zo’n ding weet ik niet goed hoe ik het moet scheiden en daarom blijft het liggen. Ik vermoed dat ik hem eigenlijk naar het afvalbrengstation moet brengen, maar als het restafval wordt opgehaald, kieper ik hem gauw in de grijze container. Soms doe je iets achteloos; daarin kan ik nog volop verbeteren. Met een kleinere container voor het restafval dwing ik mezelf om beter te scheiden. Het is een mooie stok achter de deur. Kom maar door; ik wil die uitdaging wel aangaan!’’  

Deze website gebruikt analytische cookies om het gebruiksgemak te vergroten.

Prima