NME Centrum De Woudreus in actie tegen afval

18 sep 2023

Marlou Bours NME

Afval, het begin van iets nieuws. Dat is één van de belangrijke overtuigingen van NME Centrum De Woudreus in Wilnis. Het gelijknamige project voor scholen vertelt het verhaal van ons afval en het belang van goede afvalscheiding. Daarnaast heeft het NME Centrum een voorbeeldfunctie en streeft zij ernaar zo min mogelijk afval te produceren bij haar activiteiten. Ook ondersteunt en coördineert zij de grote groep vrijwilligers die zwerfafval raapt. En zo is de afvalcirkel rond.

Project op scholen

Om zoveel mogelijk jonge mensen te informeren over het belang van afvalscheiding, heeft NME Centrum De Woudreus, een project voor scholen ontwikkeld. “Deelnemende scholen ontvangen educatiematerialen voor álle klassen”, licht Marlou Bours van NME Centrum De Woudreus toe. “Leerlingen leren dat veel van ons afval kan worden gerecycled en zo grondstoffen oplevert voor nieuwe producten.’’ Het lesmateriaal leert de leerlingen ook hoe alle afvalstromen worden verwerkt. “We willen leerlingen leren dat afval het begin kan zijn van iets nieuws. Maar dat kan alleen als je het afval goed scheidt.” Scholen die meedoen aan het project ontvangen voor alle groepen verschillende afvalbakken waarmee gft, papier, PMD en restafval op school gescheiden kunnen worden ingezameld. Gemeente De Ronde Venen zorgt ervoor dat dit afval wordt opgehaald. 

Voorbeeldfunctie

Net als in de meeste huishoudens, wordt ook het afval van NME De Woudreus zorgvuldig gescheiden. “Naast bakken voor papier, gft, plastic en restafval, zamelen we hier ook de doppen van melkpakken en frisdrankverpakkingen in. Deze kunnen goed gerecycled worden en dat levert geld op voor KNGF Geleidehonden. We onderzoeken steeds waarin we nog een stap verder kunnen gaan.’’ 

Nóg liever ziet De Woudreus dat er minder geproduceerd hoeft te worden. “Daarom gebruiken we geen plastic wegwerpbekers voor koffie en thee, maar gewoon kopjes en glazen. Wij zien het als een sport om de materialen voor onze activiteiten zo duurzaam mogelijk te verkrijgen of in te kopen. We komen graag bij de kringloopwinkel of proberen via via iets aan te schaffen. Het is de kunst om anders te kijken naar de materialen die we gebruiken. Dat stimuleert ook de creativiteit. Het hoeft echt niet allemaal nieuw te zijn.” 

Zwerfafval

Naast educatie over het belang van afvalscheiding en het streven om de hoeveelheid afval te verminderen, coördineert De Woudreus ook de enorme groep vrijwilligers die regelmatig zwerfafval raapt. “Inmiddels bestaat deze groep uit meer dan 200 personen’’, stelt Marlou vol trots. “Sommigen doen het iedere dag, anderen eens per maand of organiseren jaarlijks een opruimactie met de buurt. Het is een enthousiaste club die we eens per jaar uitnodigen voor een gezellige en inspirerende bijeenkomst. Wie ook graag afval wil rapen, kan zich bij ons melden. Je ontvangt een grijper en zakring in bruikleen, vuilniszakken en als je wilt ook een veiligheidshesje. Kun je gelijk aan de slag!” 

Ook aan de slag met een afvalproject op school? Of interesse in een afvalgrijper? Mail naar nmederondevenen@odru.nl  

Deze website gebruikt analytische cookies om het gebruiksgemak te vergroten.

Prima