Oud papier levert SV Argon jaarlijks duizenden euro’s op

06 jun 2023

Jos Twaalfhoven

Maar liefst vijf keer per dag brengt Jos Twaalfhoven uit Mijdrecht een bezoek aan de papiercontainer van SV Argon. Zeven dagen per week. Ja, echt. Hij zorgt dat het papier netjes in de container terechtkomt en dat overig afval wordt gescheiden. Tot grote verdienste van de club: “Met de opbrengst van het oud papier kunnen we jaarlijks duizenden euro’s doneren aan het jeugdplan van Argon.”

Het oud papier wordt bij SV Argon al jaar en dag ingezameld door De Lijnkijkers, de supportersvereniging van de Mijdrechtse voetbalclub. Het is nu veertien jaar geleden dat Jos daarbij betrokken raakte. “Toen werd dat gedaan door een paar oude mannetjes”, vertelt Jos. “Inmiddels leven zij niet meer; van lieverlee heb ik het overgenomen. Nu kom ik vijf keer per dag op de club. Zeven dagen per week. En dat is nodig om het oud papier klein te maken en netjes op te stapelen. Dat is ook nodig, want anders kan er nog geen duizend kilo in de container, terwijl hij pas bij 3000 kilo wordt opgehaald…” 

Jos heeft zijn hele leven bij SV Argon gevoetbald en heeft een enorm groot hart voor de club. Daarom doet hij zijn vrijwilligerswerk zo graag. “Met het oud papier halen we jaarlijks duizenden euro’s op”, vertelt hij trots. “Ieder jaar kunnen we 5000 euro overmaken naar het jeugdplan en 1200 euro naar het calamiteitenfonds waarmee alle onvoorziene zaken worden betaald. Dat zijn prachtige bedragen.’’ Vroeger werd zelfs nog veel meer geld opgehaald. “Toen was de vergoeding voor oud papier veel hoger en gingen we ook nog met een busje op pad om oud papier in te zamelen. Dat leverde toen helemaal veel geld op! Alles op ons sportpark is ervan betaald: de tribune, de bar in de kantine, de verlichting… Nu zijn de tijden anders en is alleen de papiercontainer nog over.”  

Als Jos eenmaal begint te vertellen over de papiercontainer, kan hij bijna niet meer stoppen. “Ik kan er wel een boek over schrijven”, zegt hij. “Enerzijds vind ik het mooi werk en wil ik het blijven doen zolang ik fit ben. Veel kennissen komen langs en maken een praatje. Dat vind ik mooi. Anderzijds kan ik me kwaad maken over de troep die bij onze container wordt gedumpt. De ene keer staat er een bankstel, de andere keer liggen er zakken met vuil. Dat kan niet de bedoeling zijn. Als het afval in mijn auto past, breng ik het zelf nog naar de gemeentewerf; als het te groot is, bel ik de gemeente om het op te knijpen. Daar kan ik wel narrig van worden.” 

Toch is Jos enorm dankbaar voor al het oud papier dat bij de Mijdrechtse container wordt aangeleverd. “Ik wil inwoners ook vooral stimuleren om dat te blijven doen’’, zegt hij. “Al wil ik erop wijzen dat het enorm helpt als het oud papier plat wordt aangeleverd. Dat geldt ook voor de vele kartonnen dozen die we binnenkrijgen; maakt ze plat voordat je het komt brengen en zorg dat al het andere afval in andere containers terechtkomt. Dat zou voor ons echt fantastisch zijn! Het papier zien we graag tegemoet; daar kunnen we met de club weer mooie dingen van doen!” 

Deze website gebruikt analytische cookies om het gebruiksgemak te vergroten.

Prima