Oude spijkerbroeken wegdoen? Nee! Shirley maakt er kussenhoezen, schorten en tassen van

10 jul 2023

Shirley Elward - DRV aan de bak

Een wereld zonder afval. Hoe geweldig zou dat zijn? Producten worden niet meer weggegooid maar krijgen een tweede leven. Shirley Elward uit Mijdrecht draagt hier op kleine schaal aan bij door oude spijkerbroeken een nieuw leven te geven met haar naaimachine. Ze redt het afval van de enorme kledinghopen en maakt schorten, tassen, vlaggenlijnen, yoga-attributen en kussenhoezen.

De creatieve vrouw uit Mijdrecht heeft een groot hart voor onze aarde en maakt zich zorgen over de toekomst. “De beelden van de wereldwijde kledingbergen breken mijn hart’’, zegt zij. “Waarom moet het altijd meer, meer, meer? We hoeven echt niet altijd alles nieuw te kopen. Tweedehands spullen hebben juist een schoonheid; het heeft charme als er een randje of rafeltje aan zit. Pas dan heeft het al iets meegemaakt en een verhaal te vertellen. Het hoeft toch niet perfect? We missen allemaal wel eens een steekje…” 

Niets is Perfect 

Shirley ontdekte de ongekende mogelijkheden van oude spijkerbroeken in de cursus ‘Van spijkerbroek tot tas’. “Het was fantastisch om met mijn handen bezig te zijn, iets moois te maken én materialen te gebruiken die anders ook op de grote hoop zouden terechtkomen’’, vertelt zij. “Ik ging gelijk thuis aan de slag en maakte kussenhoezen, bekleedde een poef, ontwierp cadeauzakken voor wijn, placemats en maakte meerdere yoga-attributen. Ik heb er ontzettend veel plezier in en droom van een eigen bedrijf. Een label heeft ik al bedacht: Niets is Perfect.” 

Voorlopig is het maken van deze producten voor Shirley een hobby. “Ik heb net een nieuwe baan voor 32 uur per week”, vertelt zij lachend. “Maar in de avonduren mag ik mooie dingen maken. Het zou toch fantastisch zijn als ik ooit mijn eigen bedrijf zou kunnen starten. Dan komt alles samen: creatief bezig zijn én mensen bewust maken van hun keuzes: koop ik iets nieuws, of waardeer ik wat ik al heb en zoek ik naar manieren om die spullen te hergebruiken?” 

Bijna alles is gerecycled

In Shirley’s creatieve handen kan álles van textiel worden hergebruikt. “Ik zie het als een sport om producten te maken met zo min mogelijk  nieuwe materialen aan te schaffen”, zegt zij. “Inmiddels weten veel mensen van mijn missie en doneren zij oude spijkerbroeken. Het enige wat ik nieuw koop, zijn garen en naalden voor in de naaimachine. De rest is allemaal afvalmateriaal. Zo heb ik een poef opgevuld met allerlei knipafval. Dat was ook een leuk project; de vulling bestaat uit restjes van oude handdoeken, een trui en diverse broeken. Dan heb je echt een uniek product; bovendien is het volledig gerecycled!” 

Deze website gebruikt analytische cookies om het gebruiksgemak te vergroten.

Prima