De dochters van Wim Stam zijn het huis uit. Dat betekent dat hij nu weer een tweepersoons huishouden heeft. In dat huishouden wordt het afval uitstekend gescheiden: papier, glas, gft, PMD en nog een heel klein beetje restafval. “Mijn vrouw en ik hebben al een kleine container voor restafval en zetten die niet eens elke ronde aan de weg. Dat gaat makkelijk!”
Wie bij Wim voor de garage kijkt, ziet drie containers staan. De groene container voor het gft-afval is goed gevuld. Dat komt vooral door de groene tuin van Wim; ook het gemaaide gras komt terecht in de groene kliko. Wat meer opvalt, zijn de containers voor het restafval en het oud papier. “Onze papiercontainer blijft eigenlijk altijd leeg”, stelt het raadslid van de ChristenUnie. “Wij zamelen ons oud papier namelijk apart in voor onze kerk. Dat doen wij in dozen die we eens in de zoveel tijd wegbrengen. Dozen van bestellingen die we online hebben gedaan zijn hier ideaal voor; zo kunnen we deze hergebruiken. Omdat oud papier nog waarde heeft, levert ons afval direct geld op voor de kerk. Dat vinden wij een mooie bestemming.”
Ook aan de grijze container van Wim kleeft een verhaal. Het is namelijk al een kleiner exemplaar. “Een jaar of zeven geleden is onze grote grijze container stuk gegaan”, licht Wim toe. “Bij het opvragen van een nieuwe hebben we bewust gekozen voor een kleiner exemplaar. Daar kunnen we makkelijk mee uit; sterker nog, we bieden hem niet eens elke ophaalronde aan.”
In de garage worden door Wim en zijn vrouw ook glas en statiegeldflessen apart gehouden en hangen zakken voor het PMD-afval. “Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel plastic afval wij als tweepersoons huishouden nog hebben”, stelt Wim. “Door het zo bewust te scheiden heeft het impact op onze bewustwording. We maken ons afval inzichtelijk. Misschien kun je er niet zo veel aan doen omdat je afhankelijk bent van de wijze van verpakken door de fabrikant, maar hoe minder we kopen, hoe minder afval we moeten afvoeren.”
Zoals gezegd kunnen Wim en zijn vrouw dus prima uit met een kleinere afvalcontainer. “Voor ons is afvalscheiding bijna als een sport en ik zou anderen ook willen uitnodigen dit zo te zien’’, zegt hij. “Maak er een competitie van en laat de volgende generatie winnen. Daar hebben we allemaal baat bij. Daarnaast is het verwerken en verbranden van ons restafval ontzettend duur en dat betalen we met elkaar via de afvalstoffenheffing. Als we de stroom restafval reduceren, kunnen we ook de kosten hiervoor beperken. Uit onderzoek is gebleken dat zowel gft als papier nog veel voorkomen in het restafval. Dat is niet nodig; het zijn de simpelste dingen om te scheiden en als we dat doen, ervaren we daar gelijk met elkaar de positieve consequenties van.”