Jacqueline Lakerveld doet haar best zo goed mogelijk afval te scheiden

05 mei 2023

Jacqueline Lakerveld - DRV aan de bak

“Ook lege medicijnstrips en doppen van melkpakken worden bij ons gescheiden”

Jacqueline Lakerveld uit Wilnis doet haar best zo goed mogelijk afval te scheiden. Maar, hoe doe je dat als het materiaal niet altijd duidelijk is? Waar laat je de verpakking van een zak nootjes? En hoe gooi je de lege fles wasverzachter op een correcte manier weg? Jacqueline probeert het zo goed mogelijk uit te zoeken. Zo stuitte ze ook op de mogelijkheid om lege medicijnstrips in te leveren en spaart zij witte melkdoppen. 

De grote hoeveelheid plastic afval gaat Jacqueline aan het hart. Om daar iets tegen te doen, besloten zij en haar man een aantal jaar geleden een experiment uit te voeren: een maand lang leven zonder plastic, zou dat lukken? Het leverde waardevolle informatie op, maar het experiment hield geen stand. “Om mijn boodschappen verpakkingsvrij te kopen, heb ik me suf gefietst”, vertelt zij lachend. “Ik bezocht meerdere supermarkten om te onderzoeken waar ik producten zonder plastic kon kopen. Daarnaast bezocht ik andere initiatieven zoals de markt en boerderijwinkels. 

Hoewel het experiment alweer even geleden is, heeft het wel wat opgeleverd. “Ik koop sindsdien geen shampoo meer in flessen, maar gebruik een blok”, zegt zij. “Daarnaast koop ik geen fruit meer dat verpakt is. Als ik peren wil kopen en ze verkopen deze uitsluitend in een plastic verpakking, neem ik het niet mee…” 

Maar helemaal afvalvrij leven gaat niet. Ook niet bij Jacqueline nu. “Het afval dat we overhouden proberen we zo goed mogelijk te scheiden’’, zegt zij. “Al moet ik toegeven dat het soms niet meevalt. In welke bak deponeer je bijvoorbeeld zakken waar nootjes in hebben gezeten en waar laat je een kapotte bloempot? Dat kan niet zomaar bij het plastic. Vaak breng ik deze dingen apart naar het afvalbrengstation. Daar zamelen ze ook het harde plastic in.” 

Wat de Wilnisse ook apart houdt, zijn lege medicijnstrips “Bij diverse apotheken kun je deze lege strips terugbrengen zodat ze op een goede manier kunnen worden verwerkt’’, stelt Jacqueline. “Ook houden we de witte melkdoppen apart, deze doppen kunnen heel goed worden gerecycled en dat levert geld op. De bekendste actie is die van de Geleidehonden; daar zijn al tienduizenden euro’s voor ingezameld met behulp van de doppen. Van dit geld kunnen vervolgens weer geleidehonden worden opgeleid. Dat vind ik een mooie actie en daar draag ik graag aan bij. Voor ons een kleine moeite; voor hen een groot gebaar.’’  

Deze website gebruikt analytische cookies om het gebruiksgemak te vergroten.

Prima